Císařská Vídeň – nadčasová nádhera

05.04.2012 17:11

Procházka Vídní je jako putování časem do imperiální minulosti – není proto divu, že historické centrum města bylo vyhlášeno součástí Světového kulturního dědictví UNESCO. Ve Vídni najdeme na 27 zámků a více než 150 paláců a kulturní bohatství můžeme obdivovat takřka na každém rohu. Při posezení ve starobylých kavárnách se dá krásně snít o starých dobrých císařských časech. Či máte snad chuť na skvělé nákupy? Tak rychle vyhledejte některého z bývalých c. a k. dvorních dodavatelů!

Okružní vycházka po vídeňské Ringstrasse je ojedinělou přehlídkou památek, protože noblesní okružní třída je lemována řadou parků a monumentálních staveb. Vydat se po ní můžete pěšky, tramvají nebo – zcela v tradičním duchu – pohodlně usazeni ve fiakru. Když však Vídeňan řekne, že jde na „hrad“ čili německy „Burg“, má tím zpravidla na mysli divadlo Burgtheater, protože skutečný hrad Hofburg leží o kousek vedle. Více než 600 let sloužil jako rezidence Habsburků, dnes tato nádherná stavba hostí kromě významných muzeí také důležité reprezentační prostory. Co by to však bylo za Vídeň, kdyby hned za dveřmi spolkového prezidenta nestály fiakry a kdyby v Národní knihovně nebyla k nalezení nejen aktuální díla, ale také jeden z nejkrásnějších barokních sálů na světě. V hradní kapli Burgkapelle koncertuje o nedělích chlapecký pěvecký sbor Sängerknaben a ve Dvorní jezdecké škole předvádějí lipicáni svůj um. Muzeum Sisi  vám umožní nahlédnout do soukromí této snad nejznámější ze všech císařoven. Jen pár stanic tramvají odtud leží na malém návrší letní sídlo prince Evžena, zámek Belvedere. Ve svých zdech ukrývá největší sbírku Klimtových obrazů na světě, mezi nimi i slavný „Polibek“.

Zážitky z umění slibuje také návštěva nejznámějšího vídeňského zámku. Vždyť v Schönbrunnu měla císařská rodina k dispozici hned 1.441 místností – řadu z nich je možné obdivovat ještě dnes. V zámeckém parku jsou k vidění architektonické skvosty jako například palmový skleník Palmérie a také zoologická zahrada zvolená v roce 2010 nejlepší zoo v Evropě a oslavující v letošním roce 260. výročí svého založení. Není proto divu, že v historických lvích klecích postávají dnes návštěvníci, zatímco zvířata pobíhají v moderních výbězích – díky šikovnosti a „vídeňskému důvtipu“ tak zůstalo barokní jádro zahrady zachováno. Nejstarší zoologická zahrada na světě, nabízející dnes nově „stezku korunami stromů“, byla postavena roku 1752 za vlády Marie Terezie, nejoblíbenější to kněžny země rakouské. Se svým chotěm císařem Františkem I. Štěpánem Lotrinským byla tak pevně svázána, že s ním ještě dnes sdílí místo posledního odpočinku. Dvojitá rakev manželského páru se nachází v habsburské hrobce Kapuzinergruft.

Náboženským - a méně je známo, že také zeměpisným -  středem Vídně je Satoštěpánský chrám. Když na Silvestra duní v jeho věži velký zvon, zvaný „Pummerin“, přenáší to dokonce i televize. Plná oslav je také plesová sezona. Pak zní v Redutovém sále Hofburgu nebo v některém z četných paláců „Zadejte se k valčíku!“. Vídeňané však provolávají slávu starým dobrým časům i ve všední dny – důkladným kousnutím do žemle kaiserky nebo když si pochutnávají na lahodném císařském trhanci posypaném moučkovým cukrem.

Chystáte se do Prahy a chtěli byste ochutnat Vídeň už nyní? Od 1. dubna se Pražané a všichni návštěvníci Prahy mohou přenést do zámku Schönbrunn, aniž by přitom bylo nutné opustit milovanou Prahu. Mají tak možnost nechat na sebe působit imperiální atmosféru zámku a udělat si představu o tom, co je skutečně čeká, až přijedou do Vídně a navštíví Schönbrunn osobně. Vídeňská turistická centrála WienTourismus pro všechny cestující metrem připravila na stanici metra Muzeum zajímavou instalaci, která až do 30. 4. 2012 představuje bývalou letní rezidenci císařovny Alžběty, zvané „Sisi“. A pro ty, kteří rádi soutěží připravila vídeňská centrála cestovního ruchu Wien -Tourismus soutěž o pobyt ve Vídni.

 

Více informací o Vídni naleznete na www.wien.info/cs. Pokud byste se chtěli dozvědět více o císařovně Sisi, pak navštivte www.wien.info/sisi

—————

Zpět