Dominikánská republika a krásy severního pobřeží

28.06.2011 13:51

Přemýšlíte o tom, kam se vydat na dovolenou? Chtěli byste prožít neopakovatelné zážitky a cítit přitom příjemné vzrušení po celém těle? Pokud jste alespoň jedenkrát odpověděli ano, pak se určitě vydejte směr Dominikánská republika do jejího severního regionu.

Sever Dominikánské republiky má celou řadu kouzelných míst k vidění a naši malou procházku po tomto regionu začneme v krásném městě jménem Monte Cristi. Město se nachází na severozápadním cípu ostrova, jehož krajina mírně připomíná poušť. Monte Cristi bylo založeno v roce 1506 a stalo se velmi důležitým obchodním přístavem.

Nyní se určitě ptáte, co je zde k vidění a proč sem zavítat. Nádherné pláže na Cayo Cabrita a El Morro, které jsou vhodným místem nejenom pro odpočinek, ale také pro potápění.

Máte-li však rádi pravou přírodu, pak určitě navštivte Národní park Monte Cristi. Na 20 km2 této subtropické oblasti, která na severu hraničí s Atlantským oceánem a zálivem El Morro na jihu, na vás čeká nedotčená příroda, nádherný prales, laguny a dech beroucí fauna a flora. 

 Další příjemnou zastávkou při cestě po severu Dominikánské republiky je Puerto Plata, které v roce 1493 objevil Kryštof Kolumbus. Jaká jsou zajímavá místa Puerto Plata?

Fuerte de San Felipe první pevnost na Novém světě, postavená v roce 1540.  V průběhu následujících let vyrostl v okolí pevnosti velký přístav a město.

Kromě historické pevnosti zde všichni návštěvníci rádi obdivují starobylé viktoriánské rezidence, domy z barevného dřeva, nádherné řady balkonů a pobřeží plné života. Pokud byste si chtěli vyrazit na příjemnou procházku, pak zamiřte na Malecón, který je lemovaný typickými a výbornými restauracemi, odkud budete mít kouzelný výhled na přístav a Atlantský oceán.

Po výborném jídle v některé z místních restaurací se můžete vydat na prohlídku Muzea jantaru Puerto Plata, které má pro své návštěvníky připraveno zajímavé expozice jantaru různých druhů, barev a dozvíte se zde vše o těžbě tohoto krásného kamenu. Návštěva Puerto Plata se nemůže obejít bez vyjížďky lanovkou na místní horu, kde na vás čeká nádherná botanická zahrada, jedinečná socha Krista a samozřejmě úchvatný výhled na město a jeho okolí.

 Přímořské městečko Cabarete.

Až do roku 1980 bylo město víceméně neobjeveno, zapomenuto a nebylo vůbec v hledáčku turistů. V roce 1980 však Cabarete navštívil jeden pár nadšených surfařů a tajemství bylo odhaleno. Cabarete se během několika let stalo Mekkou pro všechny surfaře a vyznavače kieboardingu. Město je také pravidelně místem konání mezinárodních windsurfingových soutěží. Kromě kiteboardingu si zde můžete plně vychutnat surfování, jízdu na horském kole, jízdu na koni a nebo canoying

Dalším kouzelným místem na severním pobřeží je Samaná, nádherný poloostrov s vysokými palmami, kilometry nezkažených písečných pláží a nádhernou křišťálovou vodou. Původně byla Samaná ostrov, ale postupem času se písčitými usazeninami spojil s pevninou. Tak proč nenavštívit toto krásné místo a spojit ho s návštěvou ostrova Cayo Levantad, kdy po cestě možná zahlédnete velryby nebo kepokarky.

Naší poslední, ale o to více příjemnou zastávkou na severním pobřeží bude Národní park Los Haitises, rozkládající se na ploše 208 km2.  K objevování na vás čekají rozlehlé plochy porostlé mangrovníkem a mořskou trávou, subtropické lesy a nedotčená zákoutí podél pobřeží. Převážná část národního parku se rozprostírá již v severovýchodní části Dominikánské republiky v zálivu u města Sanchéz a díky své fauně a flóře se řadí mezi nejvzácnější klenoty Dominikánské republiky. Návštěva tohoto národního parku bude pro vás nezapomenutelným okamžikem, neboť setkání s papoušky, plameňáky, varany nebo leguány je pro všechny jedinečným zážitkem.

 Dominikánská republika nabízí spoustu příležitostí pro nádherné zážitky, dobrodružství a jedinečnou dovolenou. Ať už se rozhodnete pro kterékoliv místo, určitě neuděláte chybu.

—————

Zpět