Oslavte Vánoce v pozemském ráji

29.11.2010 15:28

 

Vánoce se už rychle blíží a s nimi i typická předvánoční horečka. Chtěli byste letos uniknout shonu a vydat se na pár dní k moři, kde byste mohli klidně odpočívat? Pak zamiřte do Dominikánské republiky, nádherné destinace, kde na vás čekají pláže se sněhově bílým pískem a azurové moře. Sluneční paprsky vás budou příjemně hřát po celém těle a vy si budete vychutnávat léto plnými doušky i v prosinci.

“vanoce-kvetina“/

A jak vypadá Dominikánská republika v tomto nádherném čase? Vánoce zde patří mezi nejoblíbenější a dlouho očekávané svátky. Začínají dnem Noche buena, který se v Dominikánské republice slaví 24. prosince, ale již na začátku měsíce je ve vzduchu cítit pravá vánoční atmo sféra. Téměř na každém kroku uvidíte stromečky ozdobené světly, mašlemi a dalšími různobarevnými ozdobami. V chudších rodinách je populární vánoční výzdoba pomocí větévky suchého stromu obarvené na bílo (charamico), která pak může být ozdobena stejně jako vánoční stromeček. U krásně nazdobeného vánočního stromečku, pak nesmí chybět ani tradiční vánoční betlém s Ježíškem. K vánočním svátkům patří také nádherná květina 'Estrella de Navidad', která je u nás známá jako vánoční hvězda.

“santo-domingo“/

Dominikánská republika je zemí, kde se zpívá a tančí téměř po celý rok. Jinak tomu není ani v době Vánoc. Téměř všude uslyšíte krásné koledy (aguinaldos), a jestliže rádi zpíváte, můžete se přidat ke zpěvákům v ulicích a užít si tuto příjemnou atmosféru naplno nebo jen vyzkoušet svůj pěvecký talent.  Většinou jde o skupinku tří až čtyř zpěváků (Pericos Ripiaos), kteří zpívají a hrají na kytaru, buben a akordeon. Chodí od domu k domu a přináší s sebou radost a pravou vánoční atmosféru.  Rodiny je vždy pohostí buď teplým domácím zázvorovým nápojem (jengibre), sklenicí rumu nebo šálkem kávy. Ke zpěvákům se po cestě přidávají další lidé a všichni pak hrají, zpívají, tančí a hodují. Velká část koled se nese v rytmu tradičního merengue.

K pravé předvánoční náladě patří také výborné jídlo a Dominikánská republika je skutečným gastronomickým rájem. Pokud se rozhodnete navštívit tuto kouzelnou destinaci právě o Vánocích, určitě ochutnejte typické štědrovečerní menu, které může zahrnovat vepřové na rožni (cerdo asado) nebo pečené kuře (pollo asado) a jako přílohu rýži nebo hrách.

Dále se zde jedí různé zeleninové saláty z brambor, mrkve a hrachu (ensalada rusa) nebo tropická zelenina s mletým masem vařená v banánové slupce (pasteles en hojas). Příjemnou tečkou za výbornou večeří bude lahodný dezert. Mezi oblíbené dezerty patří puding, sušenky nebo dorty plněné čerstvými fíky. Po Štědrém dn“vanoce-plaz“/u se pak servíruje sancocho, nejoblíbenější kulinářská specialita dominikánské kuchyně. Jde o pokrm ze směsi několika druhů masa, ke kterému se podává odděleně vynikající bílá rýže a čerstvé avokádo.

Vhodnou dobou k návštěvě Dominikánské republiky nejsou pouze Vánoce, ale také čas bouřlivých oslav příchodu nového roku. Ulice Dominikánské republiky se v této době zaplní lidmi, kteří se radují a tancují v rytmu bachaty a merengue. Jestliže se rozhodnete přivítat rok 2011 v hlavním městě Santo Domingu, navštivte centrum Malecón, kde se konají ty nejúchvatnější oslavy. Novoroční nebe se rozzáří pod záplavou nádherných ohňostrojů, světelných gejzírů a světlic. Dáte-li ale přednost některému z all-inclusive hotelů, určitě také neuděláte chybu. V tomto případě pro vás bude ideální volbou oblíbená turistická oblast Punta Cana. Zde na vás čekají nejluxusnější a nejkrásnější hotelové komplexy, které vás budou nejenom hýčkat a rozmazlovat svými kvalitními službami, ale nabídnou vám rovněž jedinečnou vánoční atmosféru a neza“novy-rok“/pomenutelné novoroční oslavy. Oslavte příchod nového roku na pláži ve světle ohňostrojů.

Po divokých oslavách můžete příjemně relaxovat na některé z nádherných pláží a odpočívat například v houpací síti ve stínu kokosových palem s výborným koktejlem v ruce. Ti, kteří chtějí strávit první dny nového roku aktivně, se mohou oddat různým radovánkám, jako jsou plavba v lodi s průhledným dnem, šnorchlování, potápění nebo projížďky na koních po pláži. Pokud se vypravíte na toto úžasné místo v průběhu Vánoc, vězte, že vás čekají dny plné odpočinku a zábavy. Energii, kterou si odtud přinesete, pak využijete v průběhu dalších zimních dnů po návratu domů.

 

—————

Zpět